Купуването на осигурителен стаж ще се плаща накуп

1527
Купуването на осигурителен стаж ще се плаща накуп

Вноските, необходими за купуване на осигурителен стаж ще се плащат накуп. Това решиха депутатите по време на обсъждането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Откъде някой ще извади накуп няколко хиляди лева, за да си купи трудов стаж, запита от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова. Тя заяви, че за хората, родени след 1960 година, купуването на една година осигурителен стаж се увеличава с приблизително 90 лева, а за родените след това ще поскъпне с близо 300 лева.

От левицата настояха в своето предложение внасянето на осигурителните вноски да може да става разсрочено, но това не бе прието в пленарна зала. Така сумата, която трябва да бъде внесена за годините на висше образование може да достигне до 5 000 лева и ще трябва да бъде плащана еднократно.

Емилия Масларова и група народни представители настояха внасянето на осигуровки да става по банков път - чрез месечни удръжки от отпуснатата пенсия, определена в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностно лице в териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Според Масларова, изключването на разсроченото плащане е една мярка, която е "рестриктивна". Хасан Адемов от ПГ на ДПС пък заяви, че осигурителното законодателство не търпи асиметрия. Той каза, че хората, които са завършили висше образование са цвета на нацията. "Това са хора, които са дали на обществото много, а ние сега ги караме да плащат. Помислете още веднъж кого наказваме", посочи Адемов и поясни, че по този начин ще се ощетят именно хората с висше образование.

Поправките в КСО предвиждат от догодина увеличаване на осигурителната вноска с 1.8%, с което поскъпват и вноските за купуване на една година осигурителен стаж.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg