Купуваш нова кола в ЕС, плащаш ДДС в България

1731
Купуваш нова кола в ЕС, плащаш ДДС в България

Ако сте си купили нова кола от ЕС, имате определени задължения в България. Какви са те и кой автомобил е нов, според Закона за ДДС, дължите ли данък и къде трябва да го платите - това са част от въпросите, на които дава отговор новата брошура, която издава НАП. Брошурата ще се разпространява в подразделенията на „Пътна полиция" в страната.

При ревизии за 1 година инспектори от НАП са начислили допълнително над 2 млн. лв. ДДС и 535 хил. лв. лихви на 198 фирми и граждани, които са си купили нови автомобили от ЕС. От ревизиите станало ясно, че една от основните причини за недекларирането и невнасянето на ДДС, е това, че собствениците на автомобилите не знаят своите задължения.

Според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил в страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която купуват колата. Това задължение се отнася и за лицата, които не подлежат на регистрация по Закона за ДДС по общия ред. Това са физическите лица, държавните органи и органите на местното самоуправление, болниците , училищата. Всички те декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз.

Срокът за подаване на декларацията е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъкът е станал изискуем. До същата дата трябва да се внесе и данък за автомобила.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg