КЗК глоби „Автобусни превози” АД-Плевен с общо 50 хил. лв.

643
Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции на „Автобусни превози” АД, Плевен, в размер на 30 000 лв. за нарушение на чл. 18, т. 1 и 20 000 лв. за нарушение на чл. 18, т.3 от ЗЗК.

Производството е образувано по молба на фирма за обществен превоз „Планета транс” ООД - Плевен. „Автобусни превози” АД е собственик на Автогара-Плевен и притежава господстващо положение на пазара на автогарово обслужване на превозвачи.

Ответното дружество е определило цената на услугата „продажба на билети” като процент от стойността на билетите, а не въз основа на извършените разходи по предоставянето й. В допълнение, фирмата е въвела такса билетно-касово обслужване, с което реално, изисква повторно заплащане на една и съща услуга.

КЗК установи още, че „Автобусни превози” АД злоупотребява с господстващото си положение и като ограничава възможността на превозвачите сами да продават билети на клиентите си, прекратява едностранно договорите при забава на плащанията и ги задължава да заплащат авансово такса за престой. Нещо повече, част от превозвачите са поставени при по-неблагоприятни условия, спрямо други.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че подобно поведение противоречи на правилата на лоялна конкуренция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg