КЗК глоби хлебопроизводители заради масовото увеличение на цената на хляба

733
КЗК глоби хлебопроизводители заради масовото увеличение на цената на хляба

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от
15 000 лв. на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ),
гр. София и две имуществени санкции по 10 000 лв. на Сдружение “Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите”, гр. Бургас (РСХС-Бургас) и Асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите “Хляб за България” (АХСХБ), гр. София.

Сдруженията са извършили нарушение на чл. 9, ал.1, т.1 от ЗЗК. Комисията постанови прекратяването им.

КЗК образува производство през юли 2007 г., във връзка с множество съобщения в медиите, за масово увеличаване на цената на хлябa.

Проучването показва, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната. В редица свои изявления в периода 2003 г. – 2007 г. техни представители коментират, прогнозират и препоръчват определени цени на хляба, които да бъдат наложени от страна на членовете – предприятията хлебопроизводители. Обсъждат се и конкретни мерки за борба с конкурентите, които предлагат хляб на по-ниски цени.

Санкционираните страни, в качеството си на сдружения на предприятия, са създали реални условия за съгласувано поведение на участниците на съответния пазар, като по този начин са направили опит да нарушат тяхната готовност и стимул да се конкурират помежду.

Анализът на комисията сочи, че сдруженията са създали и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество между своите членове, взели са конкретни решения, чрез които да се постигне съгласувано определяне на съществените аспекти от пазарното, в т.ч. и ценово, поведение на независимите конкуренти на пазара. Регулярно са изготвяни справки за цените на хляба и брашното за определени периоди по региони и събраната информация е разпространявана с конкретни указания за планирано увеличение на цената на хляба. Провеждани са множество срещи с ясна и категорична цел да се постигне атиконкурентна уговорка между членуващите предприятия, относно прилаганите цени, за да се защитят техните интереси срещу конкуренти, предлагащи хляб на по-ниски цени. Спрямо последните са предприемани мерки за сезиране на редица контролни органи, които да извършат проверки за прилагане на „прекалено ниски цени на хляба, които се поддържат в някои региони от нелигитимни хлебопроизводители”.

Иззетите писмени доказателства сочат, че членовете на ФХСБ са осъзнавали, че дори обсъждането между преки конкуренти на цените на хляба, както и предприемането на общи координирани действия противоречи на правилата на конкуренцията.

Установено е, че сдруженията са събирали от членовете си „чувствителна информация”, която в последствие е ставала достояние на всички. Според европейската практика, обменът и разкриването на такава информация сред конкуренти, особено на пазари, на които оперират много на брой малки и средни предприятия, е от обективно естество да доведе до съгласуване или координиране на поведението им.

Комисията счита, че дейността на сдруженията представлява съвкупност от конкретни техни актове и действия, които сами по себе си не водят до възникване на антиконкурентен ефект, но анализирани в тяхната цялост и в конкретния пазарен контекст, биха могли да доведат до нарушаване, ограничаване или предотвратяване на конкуренцията в страната.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg