КЗК глоби с 30 000 лв. „Обреден комплекс” ЕООД – Бургас за извършени нарушения

1154
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции от 20 000 лв. на „Обреден комплекс” ЕООД – Бургас и 10 000 лв. на „Стонс комерс” ЕООД - Бургас, за извършени нарушения по чл. 18, т. 1 от ЗЗК.

Комисията постанови прекратяване на нарушението. Производството е образувано по молба на редица предприятия, конкуренти на „Обреден комплекс” и „Стонс комерс”, на пазара на погребалните, траурните и каменоделските услуги в гр. Бургас.

„Обреден комплекс” ЕООД притежава господстващо положение на разглежданите пазари. КЗК установи, че дружеството ограничава конкуренцията, като налага неизгодни търговски условия на своите конкуренти. По този начин то нерегламентирано получава допълнителни финансови ресурси.

В резултат на сключен договор с „Обреден комплекс” ЕООД, „Стонс комерс” ЕООД придобива господстващо положение на пазарния сегмент за изработване и монтаж на надгробни паметници. Предприятието се е възползвало от позицията си като е наложило на конкурентите си цени за изработване на продуктите им.

В допълнение, „Стонс комерс” е задължило останалите участници да сключват типови договори, според които получава 10% от всяка тяхна поръчка.
КЗК счита, че подобни действия противоречат на добросъвестната търговска практика и нарушават ефективната конкуренция на пазара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...