КЗК излезе с постановление във връзка с високите цени на горивата

342
КЗК излезе с постановление във връзка с високите цени на горивата

В последните няколко дни в медиите се изнасят коментари, в които като възможна причина, за повишението на цените на дизела в България, се посочва наличието на картелно споразумение между дистрибуторите на горива.

Към момента в Комисията за защита на конкуренцията няма постъпили сигнали и доказателства за действителното наличие на такова споразумение между участници на пазара на производството и търговия с дизелово гориво.

Картелните споразумения между конкурентите най-често са неформални, в устна форма без писмени доказателства, което изключително затруднява тяхното разкриване. За да образува производство и евентуално да използва правомощията си по чл. 41а от ЗЗК, КЗК следва да разполага с надеждна първоначална информация, съдържаща данни за конкретните участници в забраненото споразумение, техните адреси и месторазположение на офисите, в които биха могли да се открият доказателства за наличие на картел на пазара.

Също така, необходимо е да се уточни и какъв е видът на предполагаемия картел, как е организиран, какви са целите му и как се контролира изпълнението му. Например: пряко или косвено определяне на цени, квотно разпределение на пазара, географско разпределение на пазари, клиенти и др.

Предвид твърденията в медиите, че причината за по-високите цени на дизела в България, в сравнение с много други европейски държави, е евентуално картелно споразумение между дистрибуторите, следва да се има предвид, че на КЗК са необходими годни и конкретни доказателства за изясняване на обстоятелствата и преценка за наличието на достатъчно основания за образуване на производство по собствена инициатива и за упражняване на правомощията на комисията по чл.41а от ЗЗК.

Всяко физическо или юридическо лице, което разполага с конкретни данни и доказателства за съществуването на евентуално забранено споразумение, е длъжно да съдейства на КЗК в работата й по разкриването и преустановяването му, като в най-кратък срок предостави на КЗК конкретните данни и доказателства, с които разполага.

КЗК очаква и ще приеме всички сигнали и доказателства, които могат да бъдат използвани за образуване на производство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg