КЗК наложи глоба от 113 хил. лв. за имитация на немското дружество „Eнгел и Фьолкерс”

499
Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции по 50 000 лв. на „СУИС ТОП” ЕООД, Варна и на „ЕНГЕЛ И ФЬОЛКЕРС” ЕООД, Варна за нарушение на чл. 33 от ЗЗК. Комисията санкционира още Дирк Хелмут Шмид с 8 000 лв. и Фолкер Шуп с 5 000 лв. за извършени нарушения по чл. 2, във връзка с чл. 33 от ЗЗК.
КЗК постанови прекратяване на нарушенията.

Производството е образувано по молба на Engel & Völkers Immobilien GmbH, Германия. Дружеството е изградило франчайзингова система на пазара на недвижими имоти, в световен мащаб.

Българските фирми „ЕНГЕЛ И ФЬОЛКЕРС” и „СУИС ТОП” оперират на същия пазар. Дирк Хелмут Шмид е управител и на двете дружества.

Комисията установи, че избраното наименование, цветовете, както и използваните отличителни белези са напълно идентични с тези на молителя. Изцяло сходни са логата, външния вид и адресите на Интернет-страниците на страните по спора.

КЗК счита, че подобно поведение може да доведе до объркване за потребителите и за договорните партньори на фирмите.

От своя страна, Дирк Хелмут Шмид и Фолкер Шуп са действали в противоречие с добросъвестната търговска практика, накърнили са репутацията на Engel & Völkers и са му попречили да открие собствен магазин в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg