КЗК наложи глоба за увреждане доброто име на конкурент

584
КЗК наложи глоба за увреждане доброто име на конкурент

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 11 460 лв. на ЕТ Венто-Тони Тодоров, с. Локорско, и глоба от 500 лв. на Пенка Винева Павлова, с. Чепинци, за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Ответното дружество е конкурент на пазара на спедиторски услуги на молителя Транспрес ООД. Служителката на ЕТ Венто-Тони Тодоров, Пенка Павлова, със свои изявления в специализиран форум за транспортни и логистични услуги окачествява цялостната работа на Транспрес ООД като некоректна и предупреждава посетителите на сайта, че поведението на дружеството е нелоялно.

Доказателствата по преписката не потвърждават тези твърдения. Ответната страна отрича своята ангажираност със случая и смята, че не може да се попречи на подобни „участия на живо" в интернет.

Комисията не приема като основателно твърдението на ответника, че не носи вина поради невъзможност за контрол. Видно от доказателствения материал конкретният интернет портал е специализиран и участниците в него задължително се идентифицират с името си и с фирмата на дружеството, което пък е ясна и недвусмислена индикация, че всяко изказване ангажира и името на работодателя. От своя страна всяко изявление в специализирания форум става достояние и на останалите дружества и влияе върху взамоотношенията им с техните конкуренти.

Въз основа на това КЗК счита, че като не е предприел съответните мерки за коректност от страна на своите служители при участие в специализирания форум, работодателят не е спазил правилата на конкуренцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg