КЗК наложи санкции за злоупотреба с господстващо положение

518
КЗК наложи санкции за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции по 15 хил. лв. на Автобусни превози АД за налагане на нелоялни търговски условия. В хода на производството бе установено, че в договора за автогаровото обслужване за 2007 г. се предвижда текущата продажба на билети да се извършва единствено от изпълнителя, като страните по договора нямат право да предоставят на трети лица продажбата на билети за автобуси, тръгващи от Автогара Плевен, съобщиха за Profit.bg от надзорния орган.

КЗК счита, че по този начин собственикът на автогарата реализира по-голям приход в резултат на по-високата комисионна за услугата, докато на превозвачите се налагат необосновани ограничения относно начина на продажбата на билети, като не им се позволява да изберат икономически по-изгодния вариант - продажба на билети от гише на превозвача, от собственика на автогарата или по друг начин.

На второ място КЗК установи, че в договора, предоставян от Автогара Плевен, има клауза, която предвижда при системно неплащане на цената за автогарово обслужване, да бъде сключван нов договор с превозвача не по-рано от 6 месеца, като през това време последният няма право да ползва автогарата. Съгласно действащата нормативна уредба, когато изпълняваните от съответния превозвач маршрутни разписания включват като начална, междинна или крайна спирка определена автогара, той е длъжен да я използва като спирка по маршрута си.

Комисията счита, че забраната за ползване на Автогара Плевен за най-малко 6 месеца на практика би извадила съответния превозвач от пазара поради невъзможността да изпълнява възложените му маршрутни разписания и въвеждането на тази клауза в договора за 2007 г. следва да се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ilijan
# 0
16:08 | 5 August 2009
Brawo KZK taka Wi iskam prosto si wurshete rabotata.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg