КЗК наложи санкция на кмета на община Монтана

392
Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 5 000 лв. на Златко Софрониев Живков, кмет на Община Монтана, за извършено нарушение по чл. 60, ал. 3, във връзка с чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗЗК.

Комисията постанови прекратяване на нарушението и предложи отмяна на решение на Общински съвет – Монтана от 29 септември 2005 г. и приетата с него Наредба за организация и управление на гробищните паркове в гр. Монтана и кметствата на Община Монтана.

Комисията счита, че тези документи водят до ограничаване, нарушаване и предотвратяване на конкуренцията.
Извършеното проучване показва, че на територията на Община Монтана смъртни актове се издават в сградата, в която се помещава общинското дружество „Обредни дейности” ЕООД. Мястото е определено с решение на кмета на Община Монтана.

КЗК счита, че разположението на двата обекта предоставя възможност на служителите от „Обредни дейности” да въздействат на потребителите при избора на погребални услуги. Създава се субективно усещане у потребителите, че обслужването на общинското дружество е по-добро, тъй като предлага всичко необходимо на едно място.

По този начин „Обредни дейности” ЕООД се ползва с допълнително конкурентно предимство, пред останалите участници на пазара.
През 2005 г. КЗК е санкционирала вече Златко Софрониев Живков за същото нарушение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg