КЗК наложи санкция на ВиК Враца

1007
КЗК наложи санкция на ВиК Враца

Комисията за защита на конкуренцията установява, че Водоснабдяване и Канализация ООД, Враца е извършило нарушение по чл. 18, т. 5 от ЗЗК (отм.), изразяващо се в необосновано прекратяване на дългосрочно установени търговски връзки на пазара на ВиК услуги на територията на област Враца и налага на дружеството санкция в размер на 64 260 лв., представляващ процент от оборота.

Производството на КЗК установи, че служители на дружеството са влезли в имот на семейство от гр. Бяла Слатина и в тяхно отсъствие са демонтирали от водомерната шахта стария водомер, прекъсвайки водоподаването към имота. Подобна процедура е прилагана и спрямо други абонати от града.

Комисията счита, че дружеството е следвало да се възползва от възможността, дадена от законодателството да подмени неотговарящия на изискванията водомер с оборотен такъв, докато абонатът закупи и предостави за монтаж и проверка нов измервателен уред.

При липсата на каквато и да е конкуренция на пазара на водоснабдяване и канализация и с оглед факта, че водата е незаменим жизнено необходим продукт, операторът следва да се възползва от абсолютно всички възможности, които му предоставя закона.

При определяне на санкцията от КЗК са взели под внимание краткия период на нарушението и съдействието в хода на производството от страна на дружеството, се посочва в съобщението на надзорния орган.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg