КЗК наложи санкция от 70 000 лв. на верига аптеки в Хасково

1041
КЗК наложи санкция от 70 000 лв. на верига аптеки в Хасково

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер 70 000 лв. на ”Аптека Гален” ЕООД - Хасково, за извършено нарушение по чл.32, ал.4 от ЗЗК.

В КЗК е образувана преписка по молба на редица търговци на лекарства в гр. Хасково – ЕТ ”Анушка Найденова”, ЕТ ”Анза – Анета Захариева”, ЕТ ”Еделвайс-Теменушка Ангова”, ЕТ “Анка Камбурова”, ЕТ “Весела – Весела Ванчева”, “ИНТЕРФАРМ” ЕООД, ЕТ “Юри – Юрий Костов”, ЕТ “Лъч – Янка Петева”, ЕТ “Мариана Василева”, ЕТ “Николинка Кирилова”, ЕТ “Мариана Мишонова”, ЕТ ”Макри - Йорданка Макриду”, ЕТ ”ГЕЯ – Живка Станилова”, ЕТ “Найденов – Генадий Найденов”, ЕТ”МАНАФОВ”, ЕТ ”Никола Петров-Комерс-Тонка Колева”, ЕТ “БИС-Антонина Славчева” и ЕТ ”Златка Тянкова”.

”Аптека Гален”ЕООД търгува с лекарствени продукти и притежава три аптеки в гр. Хасково. Комисията установи, че през различни периоди от 2005 г. и 2006 г., фирмата обявява намаления, като поставя на два от обектите си надпис "-16%".

Не е уточнено, за кои стоки се отнася намалението, неговият период, както и върху коя цена се изчислява процентът. Не се упоменават режимите на отпускане на лекарства, за които важи отстъпката.

Материалите по производството сочат, че обявеното намаление за лекарствени продукти на свободна продажба, не е правено реално. Що се отнася до тези, които се заплащат от НЗОК – отстъпките не са изчислявани върху цялата стойност, информират от КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че действията на ответното дружество ограничават възможността на клиентите да изберат конкурентен търговски обект и изкривяват потребителското търсене.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg