КЗК наложи санкция за неуведомяване за концентрация

1536
КЗК наложи санкция за неуведомяване за концентрация

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции по 75 000 лв. на Октопод инвест холдинг ЕАД и Слънчев дар АД за неизпълнение на задължението за уведомяване за предстояща концентрация. Производството беше образувано по сигнал на ДАНС.

Проучването показа, че Октопод инвест холдинг ЕАД и Слънчев дар АД, предприятия от групата на Светлозар Дичевски, придобиват съответно мелничен комплекс в гр. Славяново и фуражен завод в гр. Долна Митрополия.

Съгласно Регламент 139/2004 на Съвета на ЕС придобиването на контрол върху активи се счита за концентрация, когато тези активи образуват цяло или част от предприятие, т. е. стопанска дейност с присъствие на пазара, към която по ясен начин може да се отнесе съответен пазарен оборот.

Извършеният анализ на пазара установи, че сделките не пораждат опасност от засягане на конкурентната среда.

За всяка от годините, предхождащи двете придобивания, общият оборот на групата Дичевски надхвърля законоустановения праг, поради което ответните дружества са били длъжни да подадат уведомления до КЗК и да не извършват фактически и правни действия до издаването на разрешения от Комисията за всяко едно придобиване. Неизпълнението на това задължение е основание за налагане на санкция.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg