КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

1581
КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) твърдения за извършено нарушение на ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил на територията на Р. България, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством дискриминиране от страна на  НЕК ЕАД на „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД (ЕВН ТСЕЕ) и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти.

Предмет на проучването в производството е поведението на НЕК, свързано с дискриминиране от страна на  НЕК на ЕВН ТСЕЕ и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти по смисъла на чл.21, т.3 от ЗЗК.

В хода на проучването се установи следното: НЕК е производител и търговец на електрическа енергия. Произвежданата електрическа енергия дружеството продава по отделни профили на организирани от него ежемесечни търгове. Тази практика съществува до декември 2014 г.

За 2015 г. НЕК е продало в аванс всичката електрическа енергия с профил „пик“ на избрани от него по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия.

На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорило, като едва през януари 2015 г. е уведомило молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.

Междувременно НЕК е продало произвежданата от него пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури. Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство

Като е отказало на ЕВН ТСЕЕ продажбата на пикова енергия за 2015 г., респ. не е дало възможност на дружеството да участва в търг или процедура на договаряне, НЕК е третирало неравно и е поставило ЕВН ТСЕЕ в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти по смисъла на чл.21, т.3 от ЗЗК.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...