КЗК обвини три фирми в манипулация на обществена поръчка

1176
КЗК обвини три фирми в манипулация на обществена поръчка

КЗК предяви твърдение за съгласувано манипулиране на процедура за доставка на самолетни билети срещу „Хорнит” ООД, „Бългериан ВИП Травъл” ООД и „Астрал Холидейз” АД, съобщиха от комисията.

Нарушението се състои в забранено споразумение или съгласувана практика, което има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията чрез манипулиране на процедурата за сключване на рамково споразумение за възлагане на централизирана обществена поръчка с предмет „Осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина”, открита от Министъра на финансите в качеството му на Централен орган за обществени поръчки.

Производството е образувано по сигнал на Министъра на финансите.

КЗК счита, че между трите ответни дружества предварително са обсъждани съществени аспекти във връзка с изготвянето на ценовите им оферти. Тези аспекти се отнасят както до конкретните цени, които да послужат за изготвяне на офертата, така и до определянето на общ сбор на ценовите предложения, който да служи като цел при изготвянето на офертите и да доведе до еднаквото им оценяване. Подобно поведение води до координиране на ценовата политика при участието в обществената поръчка и оказва решаващо влияние върху крайното класиране.

Предвид събраните доказателства и извършения анализ Комисията приема, че пазарното съзтезание между дружествата е напълно елиминирано и е заменено от фактическо единодействие, с което се нарушава основния принцип на ефективната конкуренция.
Определението не подлежи на обжалване.

Преди КЗК да постанови окончателното си решение, в срок от 45 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

Съгласно ЗЗК, ответните страни, поотделно или съвместно имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството.

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg