КЗК прие методиката за определяне на санкциите по ЗЗК

682
КЗК прие методиката за определяне на санкциите по ЗЗК

На 3 февруари 2009 г., Комисията за защита на конкуренцията прие правилата за определяне на имуществените санкции, глобите, периодичните имуществени санкции и периодичните глоби, налагани на предприятия, на сдружения на предприятия или на физически лица при нарушение на новия Закон за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Методиката е изработена в съответствие с европейските принципи за санкционна политика и съгласно указанията на ЕК.

В документа са конкретизирани критериите при определяне на размера на санкциите, тежестта на нарушенията, както и тяхната продължителност.


Сред най-тежките нарушения са посочени картелните споразумения, както и стратегическите злоупотреби с господстващо положение. В тези случаи се предвижда санкция от до 10% от стойността на продажбите, реализирани от предприятието на територията на страната през последната финансова година от участието му в нарушението.

За утежняващи ще се считат редица обстоятелства, сред които несъдействието или възпрепятстване на КЗК, предлагане или даване на "обезщетение" или "компенсация" на други предприятия за включването им в нарушението, както и иницииране или подбудителство за извършване на нарушение.

Предприемането на своевременни мерки за ограничаване на вредните последици от нарушението, ефективното съдействие на КЗК, както прекратяване на нарушението веднага след намесата на комисията, ще бъдат приемани за смекчаващи обстоятелства.

Посочено е, че КЗК не би следвало да прилага автоматични аритметични методи за определяне на санкциите, за да се предотврати възможността на нарушителите да изчислят предварително точния размер на санкцията, която би им била наложена, с цел да калкулират този размер като „разход нарушение".

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg