КЗК разреши Енерго Про да придобие Е.ОН България

1536
КЗК разреши Енерго Про да придобие Е.ОН България

© Е.ОН

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на самостоятелен пряк контрол от „Енерго-про” с.а., Чехия, върху „Е.ОН България” ЕАД.

„Енерго-Про” с.а. контролира общо 8 дружества, опериращи в енергийния сектор в Чехия, Турция, Армения, Грузия и България. Дейността им е концентрирана в производство, разпределение и търговия с електрическа енергия.

КЗК анализира всеки един от тези три вертикално свързани електроенергийни пазара, върху които сделката ще окаже въздействие. Това са пазарите на производство и продажба на едро на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение и доставка/продажба на дребно на електроенергия.

В анализа си Комисията оцени доколко концентрацията ще доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което би възпрепятствало значително конкуренцията на съответните пазари.

При производството на едро на електроенергия единствено „Енерго-Про България” ЕАД осъществява дейност, с пазарен дял на произведената ел. енергия от 0,4 %, предимно за износ. В производството на ел. енергия оперират достатъчен брой предприятия, като основни конкуренти са централите с по-голяма инсталирана мощност (АЕЦ и кондензационните ЕЦ), а сред производителите на ел. енергия от ВЕИ основен конкурент е НЕК.

При продажбата на ел. енергия „Енерго-Про България Трейдинг” ЕАД е новонавлизащ участник, без реализирани сделки до момента.

На пазара на доставка/продажба на дребно на ел. енергия от участниците в концентрацията е представено единствено Е.ОН България енергийни услуги ЕООД, без да заема съществена позиция. Икономическият анализ показва, че дружеството няма потенциал да заеме такава като пряк ефект от нотифицираната сделка.

На пазара на пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение оперира само Е.ОН България мрежи АД, по силата на издадена от ДКЕВР лицензия за разпределение на електрическа енергия за областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново и Габрово.

От своя страна „Е.ОН България Продажби” АД притежава само лицензия за краен снабдител на потребителите към разпределителната мрежа на „Е.ОН България Мрежи” АД. Дружеството е декларирало, че не възнамерява в бъдеще да участва на свободния пазар за търговия с електрическа енергия.

КЗК счита, че няма риск концентрацията да доведе до засилване на пазарната позиция на участниците по начин, който би оказал неблагоприятно въздействие върху ефективната конкуренция. Новата структура не е основен участник на електроенергийния пазар и не притежава пазарна мощ, позволяваща да се породят негативни промени в конкурентната среда.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg