КЗК разреши концентрация между Дексиа-България и WIEE

897
КЗК разреши концентрация между Дексиа-България и WIEE

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на самостоятелен контрол от страна Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG, Швейцария (WIEE) върху Дексиа-България ООД, София. Концентрацията ще бъде реализирана чрез Договор за прехвърляне и покупка на дялове, сключен с Агрополихим АД, Девня.

Към настоящия момент WIEE притежава 51% от капитала на Дексиа-България. След приключването на сделката компанията ще придобие 100% от дяловете.

WIEE посочва в уведомлението до КЗК, че цели да прилага европейските норми за търговия с природен газ. Предприятието планира да предложи на потребителите алтернатива при избора на доставчик, online платформа за клиентски заявки, както и да разработи възможностите за изграждане на газопровод между България и Румъния.

КЗК установи, че общият пазарен дял на дружествата е приблизително 16.7%, което е значително под установения праг за господстващо положение.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че предстоящата концентрация не би могла да застраши конкуренцията на разглежданите пазари и ще повлияе положително върху българската икономика и потребителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg