КЗК разреши концентрация между предприятия за добив на метали

336
КЗК разреши концентрация между предприятия за добив на метали

Комисия за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, чрез придобиване на пряк самостоятелен контрол от страна на Freeport-Macmoran Cooper&Gold, САЩ, върху Phelps Dodge Corporation, САЩ, съобщава сайтът на комисията.

Международните компании Freeport и Phelps Dodge извършват дейност в областта на минното дело и добива на метали. На територията на България, пазарните дялове на дружествата както заедно, така и поотделно, са значително под установения праг за господстващо положение.

 

Очаква се в световен мащаб, сделката да доведе до обединяване на управленския екип, изграждане на обща база за информационни технологии, по-добра координация на снабдяването и повишаване на производствения капацитет.

 

Комисията счита, че планираната концентрация не би  могла да попречи на конкурентния баланс на анализирания пазар. Новосъздаденото дружество ще има възможност да се конкурира по-ефективно с водещите минни компании, което ще повлияе положително върху интересите на потребителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg