КЗК разреши на Outotec Oyj да придобие Larox Oyj

940
КЗК разреши на Outotec Oyj да придобие Larox Oyj

Комисията за защита на конкуренцията разрешава концентрацията, която ще се осъществи под формата на придобиване на пряк едноличен контрол от страна на „Outotec Oyj", Финландия върху „Larox Oyj", Финландия, а като последствие и непряк контрол върху дъщерните дружества на Larox. Комисията постановява незабавно изпълнение на решението.

Транзакцията ще се осъществи по силата на 3 договора за размяна на акции, като Outotec ще придобие 94.4% от акциите с право на глас.

Двете дружества имат сходен предмет на дейност. Придобиващото дружество е водеща международна компания в областта на минно-обогатителната и металургична промишленост. Придобиваното дружество работи в минната промишленост и металообработването. Чрез сделката и обединението на дейности ще се постигне пълно обслужване на крайните клиенти.

В България Outotec има свое дъщерно дружество, „Петробау Инженер България" ЕООД, което упражнява инженерингова дейност, доставя и строи промишлени инсталации и съоръжения.

Outotec и Larox не разполагат с производствени мощности на територията на страната, като присъствието им на пазара е свързано основно с логистика - доставки и продажби на клиенти.

Комисията счита, че анализираната операция не е в състояние да доведе да съществена структурна промяна на пазара - няма да бъде установено господстващо положение, което би попречило на ефективната конкуренция, поради което следва да бъде безусловно разрешена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg