КЗК разреши сделката за Нова телевизия

822
КЗК разреши сделката за Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина за сделката по придобиването на Нова телевизия от братята Кирил и Георги Домусчиеви, става ясно от решение, публикувано на сайта на антимонополния регулатор.

Това се случи точно месец, след като шведската група MTG обяви, че е продала своя дял в размер на 95% от Нова Броудкастинг Груп на компанията Адванс Медия Груп, която е дъщерно дружество на Адванс Пропъртис, притежавано от братя Домусчиеви.

Сделката оценява 100% от Нова Броудкастинг Груп на сумата от 185 млн. евро, стана ясно през миналия месец.

„Нотифицираната сделка е насочена към придобиването на едноличен контрол от страна на “Адванс Медиа Груп” ЕАД върху „Нова Броудкастинг Груп“ АД посредством закупуването на 100 % от капитала му”, пише в решението на българския антимонополен регулатор.

„В подкрепа на заявеното намерение е представен договор за продажба на акционерния капитал на „Нова Броудкастинг Груп“ АД, който съдържа основните параметри на планираната сделка. Договорът е сключен между MTG Broadcasting AB и Eastern European Media Holdings S.A., от една страна като продавачи, “Адванс Медиа Груп” ЕАД, от друга страна като купувач.

Съгласно Договора MTG BROADCASTING AB е собственик на 14 508 989 броя акции, представляващи 95% от капитала на НБГ, а EASTERN EUROPEAN MEDIA HOLDINGS S.A. е собственик на 763 631 броя акции, представляващи 5% от капитала на НБГ”, пише в решението на КЗК.

„Страните по договора са постигнали съгласие „Адванс Медиа Груп” ЕАД да придобие от MTG Broadcasting AB и от Eastern European Media Holdings S.A. всичките 15 272 620 (петнадесет милиона двеста седемдесет и две хиляди шестстотин и двадесет) броя обикновени поименни акции с право на глас, които акции представляват 100% от капитала на “Нова Броудкастинг Груп“ АД, срещу задължението за заплащане на определена цена”, посочват от регулатора.

„След окончателното приключване на планираната сделка “АДВАНС МЕДИА ГРУП” ЕАД ще придобие пряк едноличен контрол върху „Нова Броудкастинг Груп“ АД съответно непряк контрол върху дружествата: „Нет Инфо“ АД, „Атика Ева“ АД, „Проспекто груп“ АД, „Файненшъл Маркетплейс“ АД, „Грабо Медия“ АД, „Дарик Нюз“ ЕООД, „Имоти Инфо“ ООД и „Ви Бокс“ ЕАД.

Видът на придобивания контрол върху дружествата (едноличен или съвместен) ще съвпада с вида на упражнявания понастоящем контрол от НБГ”, пише в решението.

„Очакваният положителен ефект от планираната концентрация е свързан със запазването и по-нататъшното утвърждаване и развитие на придобиваното предприятие на медийния пазар, като от една страна се осигурят по-добри възможности за бъдещото развитие на съответния национален пазар на медийни услуги и повишаване на неговата конкурентоспособност (производство и разпространение на аудио-визуално съдържание), и от друга, се повиши конкурентоспособността на придобиваното предприятие на съответния пазар на медийни услуги”, пише в документа.

Официално: Кирил Домусчиев купи Нова телевизияСделката оценява 100% от Nova Broadcasting Group на цена от 185 млн. евро

Според КЗК има известна връзка между дейностите на придобиващото и придобиваното дружества по отношение на пазара на телевизионно съдържание и по-точно в сегмента придобиване на права за разпространение, на който оперира придобиваното предприятие „Нова Броудкастинг Груп“АД и дружеството „Футбол Про Медия“ ЕООД от групата на придобиващия контрол „Адванс Медиа Груп” ЕАД.

След дълъг и подробен анализ на подпазара на дистрибуция (лицензиране) и придобиване на права за разпространение на телевизионно съдържание, който е надлежно обяснен в решението, регулаторът заключва, че участниците в сделката не са преки конкуренти на съответния пазар и техните отношения са по вертикала, определящо се от качеството, в което оперира всеки от тях.

„Изхождайки от анализираните данни, комисията приема, че на съответния пазар оперират значителен брой търговци на съдържание, от които телевизионните оператори в България купуват правата за разпространение на спортни събития.

Наличието на голям брой конкуренти, включително утвърдени на пазара чуждестранни имена, води до извода, че те ще са в състояние да окажат ефективен конкурентен натиск на новата икономическа група и същата няма да е независима от тях в своето търговско поведение”, пише в решението.

Така, след като КЗК даде зелена светлина за сделката, тя ще може да бъде напълно финализирана.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...