КЗК разследва и Топлофикация Русе за злоупотреба с господстващо положение

329
КЗК разследва и Топлофикация Русе за злоупотреба с господстващо положение

С решение от 1 октомври 2008 г., Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения по чл. 18 от ЗЗК – злоупотреба с господстващо положение, от страна на „Топлофикация-Русе” АД, на пазара на услугите по присъединяване към топлопреносната мрежа и доставка на топлоенергия до потребители в сгради етажна - собственост на територията на гр. Русе.

Повод за откриване на производството са сигнали на граждани, в които се посочва, че в договор за присъединяване към топлопреносната мрежа на „Топлофикация Русе” АД, сключен между собствениците на имоти в сграда- етажна собственост и „Топлофикация Русе” АД, е залегнала клауза: всички собственици на имоти да сключат с „Топлофикация Русе” АД „Договор за залог” за заплащане на консумираната топлоенергия.

Сключването на „Договор за залог” между топлофикационното дружество и всеки отделен етажен собственик е предварително необходимо условие за започване топлоснабдяването на сградата. Акцентира се върху отказът на „Топлофикация Русе” АД за присъединяване на сграда към топлопреносната мрежа поради незаплащане на сумата за залог.

По смисъла на ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията може да наложи санкция до 300 000 лв. и да постанови прекратяване на нарушението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg