КЗК с нови правила за групово освобождаване от споразумения

868
КЗК с нови правила за групово освобождаване от споразумения

На 20 януари 2011 г. КЗК прие ново Решение за групово освобождаване от забраната по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК на определени категории забранени споразумения, решения или съгласувани практики във връзка с настъпили изменения в законодателството на ЕС в тази област, съобщават от там.

Решението касае споразумения на предприятия и сдружения на предприятия на територията на Република България или извън нея и се прилага, когато съответното споразумение не засяга търговията между държавите членки на ЕС. Решението урежда условията за освобождаване на хоризонтални и вертикални споразумения.

Решението възприема същите условия за освобождаване за различните категории споразумения така, както са уредени в новите регламенти на ЕК за групово освобождаване от забраната по чл. 101, ал. 3 от ДФЕС. Единствената разлика е по отношение на вертикалните споразумения между сдружение на предприятия и неговите членове или доставчици и се изразява в запазване на въведения с Решение на КЗК № 44/2001 г. максимален праг от 7 млн. лв. годишен оборот за всеки един от членовете на сдружението.

Аналогично на новите регламенти на ЕК, в решението на КЗК се въвеждат ограничения относно пазарния дял и изключването на възможността за освобождаване на определени споразумения. В случай че пазарните дялове на участниците в споразуменията не надвишават определените прагове и споразуменията не съдържат определени видове тежки ограничения на конкуренцията, се счита, че такива споразумения като цяло водят до подобрение в производството или разпределението на стоки или предоставянето на услуги или за развитието на техническия и/или икономическия прогрес, като предоставят на потребителите справедлив дял от получените ползи.

От друга страна, когато пазарните дялове на участниците в споразуменията надвишават определените прагове, се счита, че споразуменията не могат да породят обективни ползи, които да имат превес над отрицателното въздействие на съответния пазар. Споразуменията, съдържащи тежки („твърди") ограничения, като прякото или косвено фиксиране на цени, разпределяне на пазари и/или клиенти, ограничаване на производството и продажбите, не са освободени от забраната по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК независимо от пазарния дял на предприятията - страни по тези споразумения.

В съответствие с новия ЗЗК, в новото решение на КЗК за групово освобождаване е предвидена възможност за отмяна на решението по отношение на определени категории споразумения или оттеглянето му във всеки конкретен случай спрямо дадено споразумение между предприятия. Освен това, с оглед гарантиране на правната сигурност за предприятията, които са страни по вече действащи споразумения, решението на КЗК въвежда преходни периоди относно прилагането на новия режим на груповото освобождаване. Срокът на действие на решението е 31 май 2023 г., като то може да бъде своевременно изменяно и допълвано от КЗК с оглед адекватно отразяване на практиката на Комисията по неговото прилагане.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg