КЗК събира доказателства за картелно споразумение за цените на горивата

456
КЗК събира доказателства за картелно споразумение за цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията е започнала да събира доказателства за картелно споразумение между дистрибуторите на горива за цените на българския пазар. Това съобщи председателят на комисията Петко Николов, цитиран от БГНЕС.

На този етап комисията не може да се самосезира, без да са налице достатъчно доказателства за нарушение на закона, обясни Николов. Той увери, че КЗК ще направи всичко възможно да събере доказателства по този въпрос и когато направи това, ще се самосезира - освен ако дотогава не постъпи конкретно искане. Комисията е изпратила писма до фирми и организации, включително до стопанската камара да помогнат при събирането на доказателства.

На въпрос кои фирми биха били обекти на евентуалното производство за картел Петко Николов отговори, че е малко вероятно дистрибуторите да бъдат уличени в нарушение на конкуренцията. Печалбата при тях варира между 5% и 7%, а при толкова малък марж едва ли е възможно картелно споразумение. По-скоро това може да се случи, ако изкупните цени се натискат надолу.

Година - година и половина е минималният срок за извършването на такава проверка, каза още председателят на КЗК. Няма обаче основания да се очаква, че ще бъдат доказани нарушения. Николов припомни производството срещу "Лукойл" по искане на "Плама", което завърши с решение, потвърдено и от върховния съд, че не е налице злоупотреба с монополно положение при определянето на цените. Специализираните органи не само у нас сега реагират на обществените настроения срещу поскъпването на горивата и това е процес, който може да доведе до по-големи разкрития. Възможно е да се окаже, че поскъпването на петрола е резултат от картелно споразумение в световен мащаб, отбеляза председателят на КЗК.

В София днес заседава регионална кръгла маса на тема "Развитие на политиката на конкуренцията: постижения и предизвикателства". Сред основните въпроси за разискване бяха регионалният пазар, разследването на картелни споразумения и възможностите за прилагане на единни правила за защита на конкуренцията.

В приветствието си председателят на КЗК Петко Николов изрази убеденост, че с по-активно сътрудничество между органите по конкуренцията ще се постигнат по-ефективни решения за специфичните проблеми на региона.

Участниците приеха меморандум за сътрудничество, в който се подчертава необходимостта от съгласувани действия в дългосрочен план, които биха подобрили цялостната среда за конкурентно развитие на бизнеса. Изразява се и готовност за подпомагане на дейността на регионалните структури и особено на Съвета за регионално сътрудничество, който е правоприемник на Пакта за стабилност.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg