КЗК санкционира БТК Мобайл за нелоялна конкуренция

353
Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 15 000 лв. на „БТК Мобайл” ЕООД за извършено нарушение по чл. 31, ал. 2 от ЗЗК.

Производството е образувано по молба на „Мобилтел” ЕАД. Предмет на спора е проведената рекламна кампания на абонаментен план Vivatel Тафик.
„БТК Мобайл” ЕООД рекламира своята услуга по предоставяне на мобилен интернет „Vivatel Тафик”, като я сравнява с подобни услуги на конкурентни оператори.

Анализът на КЗК показва съществени различия между техническите параметри на съпоставените продукти. Разминават се технологичните характеристики (т. нар. 2G и 3G технологии), техническите компоненти, както и реалната скорост на предлаганите услуги.

Прави се пряко сравнение на цени между два варианта за достъп, които са напълно различни по същността си.
Разпоредбата на Закона за защита на конкуренцията забранява приписването чрез реклама или по друг начин на несъществуващи качества на стоки или услуги. Забранено е също и приписването на несъществуващи недостатъци на конкурентните стоки или услуги.
Комисията за защита на конкуренцията счита, че действията на „БТК Мобайл” ЕООД противоречат на лоялната конкурентна практика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg