КЗК санкционира Международен панаир Пловдив АД с 300 хил. лв.

381
КЗК санкционира Международен панаир Пловдив АД с 300 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две санкции на обща стойност 300 хил. лв. на "Международен панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив, за извършени нарушения по чл.18, т.1 от ЗЗК. Нарушенията са свързани с налагане на нелоялни търговски условия и ценова злоупотреба.

"Международен панаир Пловдив" АД притежава господстващо положение на пазара за предоставяне на услугите “право на изграждане”, “заверка на проект” и “изграждане на изложбени конструкции”.

КЗК установи, че дружеството се е възползвало от монополното си положение при предоставяне на услугата "изграждане на изложбени конструкции”, повишило е цената й само спрямо конкурентните фирми, а е запазило своята пакетна цена за право и изграждане на изложбените конструкции. По този начин "Международен панаир Пловдив" АД лишава останалите участници на пазара от възможност за печалба и елиминира реалната конкуренция.

Проучването показа още, че липсва ясна регламентация на правото на отказ на "Международен панаир Пловдив" АД да сключва договори за изграждане на изложбени конструкции, както и на правото на едностранно изменение на Общите условия и тарифите.

Това дава възможност на дружеството да налага нелоялни търговски условия и едностранно да изменя Общите условия, вкл. цени, във вреда на интересите на клиентите на панаира.

Производството е образувано по самосезиране, въз основа на писмо от Негово превъзходителство посланика на кралство Белгия, Филип Беке, сигнал от Филип Суинен - президент на Големия регион и по молба на “Асоциация на фирмите за панаирни и изложбени услуги – България”. КЗК постанови прекратяване на нарушенията.

Снимка: Международен панаир Пловдив

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg