КЗК санкционира с 500 000 лв. “Кремиковци” АД и “Кремиковци Трейд” ЕООД

1063

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 300 000 лв. на “Кремиковци” АД, за нарушение на чл. 18, т.1 от ЗЗК и три санкции от общо 200 000 лв. на “Кремиковци Трейд” ЕООД за извършени нарушения по чл. 18, т. 2, т. 3 и т. 5 от ЗЗК. Комисията постанови прекратяване на нарушенията и допусна предварително изпълнение в тази част на решението.

Производството е образувано във връзка с евентуални нарушения при договаряне на покупка и доставка на шлака през 2005 и 2006 г.

“Кремиковци” АД притежава господстващо положение на пазара на производство на гранулирана доменна шлака на територията на България. Дружеството е едноличен собственик на “Кремиковци Трейд” ЕООД - единствен доставчик на гранулирана шлака за страната.

КЗК установи, че в разглеждания период „Кремиковци” АД е продавало гранулирана доменна шлака на цени, които са необосновано високи. Техният размер не е базиран на икономическата стойност на продукта и не отразява реално извършените разходи.

От своя страна “Кремиковци Трейд” ЕООД ограничава търговията с шлака във вреда на потребителите, като намалява периода на договаряне и обвързва своевременните доставки с приемане на непрекъснато повишаващите се цени. Дружеството поставя клиентите си в неравноправно положение, като им налага различни условия при доставка, различни цени и обеми.

Проучването показва още, че договорите на някои от традиционните клиенти на “Кремиковци Трейд” ЕООД са неоснователно и едностранно прекратени. КЗК счита, че поведението на “Кремиковци” АД и “Кремиковци Трейд” ЕООД нарушава конкуренцията на съответния пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg