КЗК се самосезира срещу „ЧЕЗ Груп - България ”

911
КЗК се самосезира срещу „ЧЕЗ Груп - България ”

С решение от 23.09.2008 г. Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения по чл. 18 от ЗЗК – злоупотреба с господстващо положение, от страна на предприятията, влизащи в структурата на ЧЕЗ Груп-България („ЧЕЗ България” ЕАД; „ЧЕЗ Разпределение България” АД; „ЧЕЗ Електро България” АД; „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД; „ЧЕЗ Лабораторис България” ЕООД; „ТЕЦ Варна” ЕАД) на пазара на услугата по доставка и продажба на електроенергия за битови потребители и на пазарите, на свързаните с тях дейности на територията на Западна България, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Повод за образуване на производството са публикации в пресата, излъчени репортажи по различни телевизионни канали, както и сигнали на граждани, в които се посочва, че ЧЕЗ се опитва авансово да събира пари чрез въвеждането на тримесечно отчитане, твърдейки, че това е европейска практика.

Посочват се още редица проблеми, между които че ЧЕЗ сама проверява дали собствените му уреди отчитат точно; прекъсване подаването на електроенергия без съдебно решение нарушава законоустановения ред; с въвеждането на нови цени за възстановяване прекъснато електрозахранване за неплатени сметки, се оказва допълнителен натиск върху граждани и фирми; подаване на електроенергия с параметри, извън границата на допустимите води до повреда в електроуредите и нанася щети на потребителите.

По смисъла на ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията при доказано виновно поведение на всяко едно предприятие, може да наложи санкция до 300 000 лв.  и да постанови прекратяване на нарушението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg