КЗК се самосезира срещу „Топлофикация-София” АД

869
КЗК се самосезира срещу „Топлофикация-София” АД

С решение от 16 септември 2008 г. Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения по чл. 18 от ЗЗК – злоупотреба с господстващо положение, от страна на „Топлофикация-София” АД на пазара на услугата по доставка на топла вода и топлоенергия до крайни потребители за битови нужди на територията на гр. София.

Повод за образуването на производството са публикации в редица ежедневници, както и сигнали на граждани, в които се посочва, че в сгради, в които над 50% от живеещите са с неплатени сметки, „Топлофикация-София” АД спира поетапно подаването на топла вода и топлоенергия към тези сгради, ако задълженията са просрочени за повече от два месеца и не бъдат погасени, независимо че има потребители, които са изрядни платци.

Акцентира се още върху следните проблеми: върху потребителите се оказва натиск от страна на „Топлофикация София” АД чрез прекъсване на топлопроводните тръби, влизащи в абонатните станции; начина на ценообразуване и извеждането на технологичните разходи извън цената и фактурирането им повторно отделно; отчитането на извършената работа от централния топломер в КВтЧ и показанията на отделните разпределители в условни единици и др.

По смисъла на ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията може да наложи санкция до 300 хил. лв. и да постанови прекратяване на нарушението.

Още по темата:

98 сгради в София без топла вода от утре

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg