КЗК се самосезира за лекарски картел

912
КЗК се самосезира за лекарски картел

Комисия за защита на конкуренцията образува производство за разследване на евентуално извършено решение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК от страна на Българския лекарски съюз. Повод за образуване на производството е приетата от Българския лекарски съюз на извънреден събор, проведен на 17.04.2011 г., минимална цена за частен медицински преглед, представляваща процент от минималната работна заплата, съобщават от комисията.

Етичният кодекс на Българския лекарски съюз предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължение за лекарите да не определят хонорара си под така установения минимум. Български лекарски съюз също така предвижда налагане на санкция на лекарите, които не спазват приетата минимална цена за преглед.

Законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато такова налагане на цени е резултат от решение на професионално сдружение, което ги обединява.

Фиксирането на цени, независимо от неговата форма, представлява едно от най-тежките нарушения на правилата на ефективна конкуренция.

В хода на производството КЗК ще проучи обстоятелствата, при които Български лекарски съюз е приел минималната цена за преглед.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

@
# 0
17:04 | 21 April 2011
А адвокатите? А нотариусите?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg