КЗК започва проучване на сектори зърно-брашно-хляб

1695
КЗК започва проучване на сектори зърно-брашно-хляб

Комисията за защита на конкуренцията образува секторен анализ, в който ще бъде проучена конкурентната среда на взаимосвързаните пазари по веригата „хлебно зърно - пшенично брашно - масов пшеничен хляб".

Целта е да бъдат анализирани специфични проблеми за конкуренцията на съответните взаимосвързани пазари с оглед предлагане на пакет от мерки или пък образуване на производства за евентуално извършени нарушения на ЗЗК.

Доколкото цената на хляба е в пряка зависимост от движението на цените на влаганата суровина - хлебната пшеница и брашно, проучването следва да проследи състоянието на свързаните пазари по цялата производствена верига.


Дори и да са налице обективни икономически условия, обуславящи увеличението на цената на хляба, то това увеличение следва да се осъществи автономно от всеки участник на пазара, в резултат на негово независимо решение, взето при наличие на ефективен конкурентен натиск.

КЗК счита, че за крайната оценка на състоянието на пазара е необходимо събиране на надеждна и съпоставима информация, което може да стане само в рамките на секторен анализ.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg