Л. Богданов: Има два начина да стигнем до втора рецесия

1030
Л. Богданов: Има два начина да стигнем до втора рецесия

В дългосрочен план потокът от инвестиции е решаващ за икономическия растеж, според икономиста от „Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов. По думите му с няколко процента ръст на износа годишно, едва ли можем да очакваме това да е някакъв двигател на общия растеж.

Пикът на уволненията заради кризата е приключил, смята той:

Според мен това, което последва незабавно развихрянето на кризата от 2008-2009 г., вече се е случило. Оттук насетне обаче, както може да се види в прогнозата на Европейската комисия и на Международния валутен фонд, все още има твърде много несигурност в глобалната икономика.

Може да се стигне до втори кризисен шок и за българската икономика, вероятно не толкова силен, но със сигурност с блокиране на нови назначения и на създаване на нови работни места, каза той.

По думите му - има два начина да си докараме втора рецесия през 2011-а. Единият е българското правителство да започне да се държи изключително популистко и да не спазва никаква бюджетна дисциплина и тогава ще се приберем във фалирала страна като Унгария, Румъния, Ирландия, Гърция. Инвеститорите ще ни избягват, след това минаваме в цикъл на протести, Международният валутен фонд идва, вдига ДДС и т.н. Този сценарий можем да избегнем с благоразумна политика.

Разбира се, има и сценарий, в който стагнацията се разпростира в глобалната икономика и тогава ние нямаме какво да направим, единственият ни шанс е да сме малко по-добри от другите, така че най-малко да пострадаме от такава втора рецесия. Трябва да е ясно, че дори ако продължат развитията от 2010 година, тоест известно възстановяване в индустрията, най-вече експортно насочените предприятия, това не е задължително да води до някакви значими нови работни места. Просто не е достатъчно. Основното, което може да раздвижи пазара на труд, е нов бърз ръст на инвестициите и по-конкретно на чуждите инвестиции, каза той.

Икономистът заяви, че спадът на чуждестранните инвестиции през 2010 година е много драстичен и това трябва да е водещата тема за обсъждане в рамките на правителството, когато се говори за икономическа политика. Разликата между добрите години и сега е просто фрапираща, тя е в пъти като поток инвестиции, каза Богданов.

Според него има добри шансове през 2011 година да бъде отчетен положителен икономически растеж. Заложеният от правителството от 3.6 % обаче е по-скоро горната граница и оптимистичният сценарий.

Аз се съмнявам да има такива бързи темпове, най-малкото, защото тази година износът просто се възстановяваше от огромния спад 2009 година, имаме ефекти на възстановяване от шока, особено от средата на 2009 година, когато имаше драстичен спад в износа.

На второ място българските индустриални предприятия растяха бързо тази година, защото имаха резервен капацитет, заради кризата имаха доста свободен капацитет и можеха да изнасят повече в момента, в който се появи търсене. Оттук насетне според мен много предприятия ще доближат капацитета си, посочи той.

За спада на притока на инвестиции има обективни фактори, страх на пазара.

Инвестициите например във ваканционни имоти на Черноморието или ски курортите в момента и вероятно още няколко години ще бъдат в застой по обективни и рационални причини.

Разбира се, има и причина, че в някои сектори се е изчерпал някакъв краткосрочен потенциал за инвестиране, но според мен има и трета причина и тя е, че България все още за съжаление не си е повишила до такава степен репутацията, че да се разпознава като сигурно място за инвестиране.

При първите по-плашещи сигнали от една страна от глобалната икономика, от друга страна политически във връзка с бюджетен дефицит и опасност от това правителството да изпадне в тежка криза, веднага се вижда, че част от инвеститорите спират проектите или ги отлагат. Не смятам, че това е дълготраен процес, тоест в повечето случаи става въпрос просто за изчакване, но от друга страна, ако правителството не се мобилизира да се държи разумно, а напротив, доведе страната до положението на някои други страни, тогава според мен за дълги години се губи доверието. Страни като Гърция, Ирландия имат съществен проблем в момента и ще го имат още години наред. Ние засега сме на предварителната фаза, тоест има страх, че ще се случи нещо такова, но ако се случи, ще стане още по-зле и с много по-дълготраен ефект, смята Лъчезар Богданов.

Актуализацията на бюджета през 2010 година е повлияла за намаляване на доверието, смята той.

Правителството коренно измени намеренията си. В началото на мандата в предизборната си програма то залагаше на нулеви бюджетни дефицити. Изведнъж с тази актуализация и паралелно с нея изготвянето на средносрочната фискална рамка всъщност правителството заяви, че до края на мандата ще прави дефицити в бюджета и то две години от тези четири свръхдефицити над 3 %.

Това е същината на проблема и на възможните рискове, които се създават - това разхлабване на фискалната дисциплина, каза Богданов.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg