Л. Богданов: Тежестта на кризата понася частния сектор

725
Л. Богданов: Тежестта на кризата понася частния сектор

Всички решения трябва да се пречупват през тази стратегическа цел - влизането в Еврозоната. Това заяви Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие.

Ползите от членството ни в Еврозоната, според него, са рязко намаляване на лихвените проценти, привличане на повече чуждестранни инвестиции, освобождаване на валутния резерв и използването му за резерв на Сребърния фонд и даване тласък на пенсионната реформа.

Въпреки очакването за икономически растеж, който да надхвърли 1%, приходите в бюджета няма да нараснат. Прохаски смята, че в средата на годината трябва да се предвиди буфер и евентуално да започне актуализация на бюджета юни/юли, в случай, че приходната част не се изпълнява.

По негово мнение, тази година трябва да бъдат замразени пенсиите и заплатите в бюджетната сфера както и да се откажем от идеите за намаляване на осигуровки и ДДС. Той обясни, че ако сега се създадат условия за нарушаване на валутния борд всички, които в момента ползват кредити в евро, а доходите им са в лева, ще бъдат на границата на фалита.

Правителството в един много кратък период трябва да определи кои разходи са наистина необходими. По думите на Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч", приходите в бюджета не са по-различни от миналогодишните, но разходите растат по всички разходни групи. Само за януари те са нараснали с 24%, а социалните разходи са нараснали с 40%.

"Разходите за заплати имат ръст и задържане - не виждаме някакво затягане на колана при всичките приказки за постната пица", коментира той. Богданов обясни, че реално тежестта на кризата е била понесена от частния сектор, който е загубил над 160 хил. работни места. "Време и общественият сектор да понесе малко тежестта на кризата", смята икономистът.

Георги Ангелов експерт на „Отворено общество" отбеляза, че на финансовите пазари намаляват рисковите премии за България и има възстановяване на доверието в банковия сектор. Дългосрочните лихвени проценти към българския дълг са на нива от около 6 %, след пиковите нива от 8%.

До голяма степен България следва процесите, които се случват в Еврозоната само, че с три до пет месеца закъснение. Ангелов коментира, че в момента бюджетът не може да си позволи никакви разходи.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мене
# 0
18:03 | 14 March 2010
До като господин Дянков не натовари своите съветници /ако има такива/, за да проверат колко излишни административни изисквания има при подготовката на каквито и да било документи, което довежда до излишно раздута администрация и лични разходи на населението. До като не сведе до минимум виртуалната икономика, тази на приказките, показа и парадността, за сметка на производството, икономиката ще куца.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg