Лек спад на чуждестранните инвестиции през първото тримесечие

249
Лек спад на чуждестранните инвестиции през първото тримесечие

© Pixabay

Преките чуждестранни инвестиции в България за първото тримесечие на 2020 г. възлизат на 130.8 млн. евро, показва статистиката на Българската народна банка.

Това е с близо 12% по-малко от съответния период на предходната година, но с уточнението, че данните за ПЧИ са предварителни и почти винаги се ревизират във възходяща посока.

Както и в предходните няколко тримесечия, основният поток на преките чуждестранни инвестиции у нас идва по линия на реинвестираната печалба в дяловия капитал на чуждите компании. По това перо през първите три месеца на годината са отчетени 214.7 милиона евро.


Инвестициите в дългови инструменти и дялов капитал (извън реинвестираната печалба) са отрицателни в размер съответно на 58 и 25.9 милиона евро.

Най-голяма е стойността на нетните преки чуждестранни инвестиции, идващи от Германия - близо 60 милиона евро, или 45% от всички.

На второ място е Русия (55.3 млн. евро), следвана от Унгария (50.1 млн. евро), Израел (43.9 млн. евро) и Франция (42.6 млн. евро).

Отрицателен е нетният поток на инвестициите от Швейцария (-83.5 млн. евро), Италия (-55.1 млн. евро) и Белгия (-54.6 милиона евро).

В разпределението по икономически отрасли, най-много нетни чуждестранни инвестиции през първото тримесечие на 2020 г. привлича търговията (плюс ремонтите на автомобили и мотоциклети) - общо 193.9 млн. евро.

На второ място се нареждат финансовите и застрахователни дейности (52.1 милиона евро), следвани от транспортния сектор, добивната промишленост и строителството респективно с 41.5, 21.5 и 21.1 млн. евро.

Отрицателен поток, тоест отлив на инвестиции, се наблюдава в преработващата промишленост (-91.3 милиона евро), производството и разпределението на електроенергия и газ (-96.6 милиона евро) и създаването и разпространението на информация (-38.3 милиона евро).


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg