Лекарите готови за стачка, искат среща със Станишев

497
Лекарите готови за стачка, искат среща със Станишев

Лекарите и специалистите по здравни грижи остават в готовност за протестни действия, стана ясно на днешната пресконференция на Българския лекарски съюз.

На нея бяха обявени решенията на Националния и Управителния съвети на
Съюза, взети на заседанията вчера.

Лекарите са готови и за ефективни действия с прекъсване на работата, ако премиерът не приеме среща с тях и не бъде отменен законопроектът за съсловните асоциации.

Сред мотивите за крайната мярка са липсата на загриженост от страна на правителството за преодоляване на кризата в българското здравеопазване, плановете на част от управляващите да унищожат съсловните организации на лекарите и зъболекарите, както и неизпълнението на справедливите им искания.

Лекарите призоваха за възстановяване на договорното начало в здравеопазването и настояха да бъдат отменени, изготвените промени в закона за съсловните асоциации, които допускат доброволно членство.

Този проектозакон е политически натиск върху съсловните организации, каза председателя на БЛС и прогнозира задълбочаване на кризата в здравеопазването.

Още следващата седмица председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов ще докладва пред Постоянния комитет на лекарите в Европа за кризата в българското здравеопазване и за посегателствата срещу съсловната организация.

Д-р Кехайов уточни, че във всички държави от ЕС членството в съсловната организация на лекарите е задължително и цитира Решението на Конституционния съд (№29 от 11 ноември 1998 г., ДВ, бр. 135 от 1998 г.), което оборва поправката „Миков".

Според посочен от него цифри над 80% от лечебните заведения през миналата година са намалили с 20% възнагражденията за лекари и сестри.

Скоро българското здравеопазване ще бъде лишено от квалифицираните кадри, които ще се реализират в Европа, предупреди и председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. И в момента професорите у нас са над 65-годишни посочи още тя.

Здравните показатели на нацията са критично влошени, но от две години никой не изнася тези факти, каза зам.-председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов и призова журналистите да поискат фактите за кризата.

По неговите думи възстановяването на договорното начало трябва да е първата стъпка към постигане на стабилност в системата. Той беше категоричен, че истината за състоянието на здравеопазването не е удобна тема за политиците и затова те водят война срещу лекарите, зъболекарите и професионалистите по здравни грижи.

Националният съвет на БЛС реши още утре да бъде сезирана Върховната административна прокуратура за Решението на УС на НЗОК от 2 февруари 2007, което (в противоречие с действащото законодателство) регламентира условия и ред за подписване на индивидуалните договори и неизгодните параметри по тях.

Спазвайки директивите на ЕС, Националният съвет гласува единодушно БЛС да поеме ангажимента да издава Удостоверения на своите членове, които да им послужат пред съответните органи в другите държави-членки на ЕС при започване на работа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...