Летище Пловдив се превръща в многофункционален комплекс

485
Летище Пловдив се превръща в многофункционален комплекс

Министерството на транспорта (МТ), за нуждите на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, безвъзмездно ще управлява имоти-публична държавна собственост, които са в землищата на селата Крумово, Катуница, Ягодово и кв. Долни Воден, община Асеновград. Те включват летище, писта за излитане и кацане, пътеки за рулиране, перон и аероклуб, които са част от военен летищен комплекс Крумово.

Досега имотите са управлявани от Министерството на отбраната. С предоставянето им на МТ ще се създаде възможност за модернизиране и развитие на летището и превръщането на аерогара Пловдив в многофункционален комплекс, който ще обслужва граждански и военни въздухоплавателни средства. Военното ведомство ще продължи да ползва част от летището като запасно за военно-авиационна база Граф Игнатиево.

През 2002 г. с решение на правителството летище Пловдив е обявено за гражданско летище за обществено ползване, което обслужва и международни полети. През 2007 г. то е обслужило 110 хиляди пътници, което е с три пъти повече от 2004 г. Тогава през аерогарата са преминали 37 750 души. Нарастването на трафика е в резултат на развитието на туризма и на големи инфраструктурни проекти в района.

Предвижда се поетапно изграждане на нова рулева пътека за свързване на центъра на полосата с площадката за излитане и кацане на вертолети; нова стоянка за транспортни самолети, ще бъде разширена рулевата пътека и др. Разходите за строителство са предвидени в бюджета на Министерството на транспорта. За периода 2008-2009 г. те са до 5 465 420 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg