Либерализацията на енергийния пазар става приоритет

817
Либерализацията на енергийния пазар става приоритет

ЕСО и "Булгартрансгаз" трябва незабавно да изготвят десетгодишни планове за действие и да се започне работа за тяхното отделяне от системите на производство и търговия с енергия. Това каза днес по време на кръгла маса в парламента, посветена на енергийната стратегия до 2020 г., министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Двата оператора ще бъдат отделени от вертикално интегрираната компания БЕХ заедно с преносните активи като две юридически лица, като ще бъдат подчинени пряко на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Преструктурирането ще бъде извършено преди изтичането на крайния срок за това според директивите на ЕС - края на 2011 г., каза Трайков.

Във възможно най-кратки срокове ще бъде стартирано преобразуването на държавните енергийни компании в публични дружества, от които на борсата ще бъдат предложени първоначално до 15 процента от акциите им, заяви министър Трайков.

Проектът за енергийна стратегия трябва да бъде готов до края на 2009 г. или началото на 2010 г., а до средата на следващата година - да бъде приет национален план за действие до 2020 г. , посочи Трайчо Трайков. Необходмото европейско законодателство е разработено и влезе в сила от средата на тази година и е известно като пакет "Енергетика и околна среда", посочи Трайков. Той отбеляза, че пакетът съдържа набор от директиви, които трябва да се транспонират в националното законодателство в определени срокове.

Българските ангажименти не включват количествени цели при намаляването на парниковите газове, но всички големи български инсталации от индустрията и енергетиката трябва да участват в европейската схемата за търговията с емисии, изградена на принципа "замърсителят плаща".

В периода 2008 - 2012 г. схемата функционира на чрез национални тавани за емисии и планове за разпределянето им между инсталациите, а от 2013 г. схемата ще работи по нов начин като плановете ще отпаднат, а разпределението ще се извършва от европейските оператори, посочи министър Трайков.

За България е задължителна целта делът на ВЕИ от общото количество консумирана енергия да е 16 процента. До края на годината ще бъде готова прогнозата с колко България ще преизпълни този процент. Трябва да започнем интензивна политика на национално ниво, за да се намали потребената енергия за единица продукт като намаление с 20 процента ще третираме като задължителна минимална цел, заяви Трайков.

Потреблението на ВЕИ през 2008 г. се равнява на малко над 1 млн. тона нефтен еквивалент, ако засилим политиката на енергоспестяване ще трябва да добавим към ВЕИ още 66 процента, а ако запазим сегашното потребление на електроенергия, ще трябва да удвоим това количество, посочи министърът.

Той добави, че разходите за производство на електроенергия от ВЕИ намаляват през годините - с около 50 на сто при фотоволтаичните и с 15 процента при вятърните инсталации. Сред целите на енергийната стратегия е съхраняването на централизираното топлоснабдяване, посочи Трайчо Трайков.

Усилията на държавния регулатор пък трябва да бъдат насочени от регулиране към създаване на условия за конкуренция, така че потребителите да могат да изберат източниците си на енергия, каза още Трайков.

Налице в енергийната стратегия е стремеж към бързи крачки за енергийна либерализация и отваряне на енергийния и газовия пазар, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обяви, че ДКЕВР подкрепя този подход. Председателят на БСК Божидар Данев заяви по време на кръглата маса, че е време да престане кръстосаното субсидиране между енергийните компании и че в лицензиите на газоразпределителните дружества трябва да залегнат изисквания за развитие на газоразпределителната мрежа.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg