Либерализира се режимът за отпечатване на акции и облигации

1433
Либерализира се режимът за отпечатване на акции и облигации

Отпада разрешителният режим за отпечатване на акции и облигации. Облекчава се и редът при издаването на ценни книжа за хазартни игри и други ценни книжа - билети за транспорт, за вход и др. Това предвиждат одобрените от правителството промени в Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа, съобщи БТА.

Лицата, които желаят да отпечатват томболни билети, фишове и билети за участие в лотарийни и други хазартни игри, ще подават до министъра на финансите писмена заявка, е записано в нормативния акт. Там ще се посочват общият брой, серията и номиналната стойност на билетите и фишовете; наименованието, единният идентификационен код от Агенцията по вписванията, седалището и адресът на управление на заявителя и адресът за
кореспонденция. Към заявката ще се прилага и заверено копие от разрешението за организиране на хазартни игри, проект на билета или фишовете и т. н.

В документа е записано, че отпечатването на ценните книжа ще се осъществява в специализирани печатници под контрола на Министерството на финансите.

Утвърдени са и промени в Тарифа 12 за таксите, които се събират в системата на Министерството на финансите по Закона за държавните такси. Отпада държавната такса за издаване на разрешения за отпечатване на ценни книжа. Ще бъде намален размерът и ще се унифицира ставката на таксата за упражняване на финансов контрол.

За упражняване на финансов контрол при отпечатването на ценни книжа, формуляри и бланки под отчет таксата ще е пет на сто от фактурната стойност. Досега тя бе между 15 и 20 %, в зависимост от вида на ценните книжа.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...