Линията на бедността достигна 211 лв.

809
Линията на бедността достигна 211 лв.

От 1 януари 2010 г. размерът на линията на бедност за страната ще бъде 211 лв., реши правителството. Той е определен като 60 на сто от медианния общ нетен еквивалентен доход за страната, съобщи правителствената информационна служба.

Линията на бедност е монетарен показател за идентифициране на бедните в обществото, се припомня в прессъобщението.

Тя трябва да гарантира задоволяването на т.нар. минимални жизнени потребности - паричната равностойност на фактически реализиран разход за потребление на хранителни стоки, които обезпечават препоръчителните норми за дневен калориен прием от 2700 килокалории.

Преценява се и процентното съотношение между равнището на разходите за хранителни и за нехранителни стоки и услуги, което трябва да съответства на средното съотношение за 20-те процента от домакинствата с най-ниски доходи. Линията на бедност се използва като важен инструмент на социалната политика.

За определянето й представители на Министерството на труда и социалната политика, НСИ, БАН, организации на социалните партньори и други граждански организации разработиха през 2006 г. методика, която включва конкретно описание на стъпките, необходими за актуализиране на размера на линията на бедност.

За изчисляването на размера на линията на бедност се използват данните от ежегодно изследване на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от НСИ.

През 2007 г. тя беше 152 лв., през 2008 г. - 166 лв., а през 2009 г. - 194 лв. Размерът на линията на бедност беше одобрен и от партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество на последното им заседание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg