Липсата на квалифицирани кадри основен проблем пред ядрената енергетика

653
Липсата на квалифицирани кадри основен проблем пред ядрената енергетика

Липсата на квалифицирани кадри се очертава като основен проблем на българската ядрена енергетика. Това съобщи за БТА Красимира Илиева - бивш председател на Българското ядрено дружество, цитирана от БТА.

Тя взе участие в провеждащата се в Пловдив годишна конференция на организацията на тема "Ядрената енергия за хората". В проявата участват и специалисти от Украйна, Аржентина и Белгия.

Участниците в конференцията ще изпратят открито писмо до президента на България, председателя на Народното събрание и премиера на страната. В него се казва, че за успешното изграждане и безопасна експлоатация на ядрени централи и в частност на АЕЦ "Белене" е задължително да се осигури компетентен, високо квалифициран и мотивиран персонал.

През последните години обаче се забалязва занижен интерес на младите хора към образование и кариера в ядрената област. Освен това много специалисти потърсиха и намериха работа в чужбина, пишат специалистите. В момента националната ни образователна система не е в състояние да следва съвременните процеси и технологии.

За решаването на този важен проблем са нужни сериозни ресурси от страна на държавата и обединени усилияна всички заентересовани старни. Смятаме, че е задължително да се популяризират професиите в ядрената област. Освен това е нужно да бъде осигурена институционална подкрепа за съвместни инициативи в образованието на кадрите, практическата им дейност и специализацията в чужбина, се казва в писмото.

Красимира Илиева добави, че е необходимо и закупуването на съвременна техника за обучението на бъдещите ядрени специалисти. Тя посочи, че техниката, която в момента се използва в България, е от 70-те години на миналия век.

Красимира Илиева добави още, че използването на ядрените технологии в промишлеността и медицината е с голяма перспектива, но за това се нужни сериозни инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg