Лукойл Нефтохим слага исканите измервателни уреди

999
Лукойл Нефтохим  слага исканите измервателни уреди

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик разгледа „Лукойл Нефтохим" - Бургас. На кратък брифинг пред медиите посланикът каза, че това за него е била изключителна възможност да разгледа и да се запознае с комбината заедно с генералния директор Валентин Златев и кмета на Бургас Димитър Николов.

„Лукойл" е една от високо уважаваните международно опериращи компании, която е високо уважавана както по света, така и в САЩ. „Лукойл" се грижи за това, за да може да гарантира да е надежден доставчик на гориво не само за задоволяване на нуждите на българския пазар, но и извън рамките на България.

За мен днес беше изключителна възможност да мога, да се запозная пряко с дейностите и работата на "Лукойл", каза Уорлик и допълни, че днес е научил, че предприятието е най-големият частен работодател и плаща високи данъци, които допринасят за икономиката на страната.

На въпрос каква точно е целта на това посещение посланикът отговори, че целта му е да се запознае на място с начина, по който работи една мултинационална компания, която оперира и работи и в САЩ.

На въпрос не се ли притеснява от упреците, които има държавата към предприятието и от факта, че има монополно положение и дали би подкрепил и помогнал да има и други алтернативни източници посланик Уорлик отново отправи комплименти към компанията, като заяви, че имат добре работещ и добър бизнес.

„По отношение на осигуряване на диверсификацията на доставките това е въпрос за България и отношение, което българското правителство трябва да вземе",каза Джеймс Уорлик.

Отношение по този въпрос взе и генералният директор Валентин Златев, който обясни, че още при приватизацията рафинерията е приватизирана като единствена. „Така че самата сделка при приватизацията е била в условията на естествен монопол. Ние не забраняваме да се построят още рафинерии в България. Никой на може да обвинява „Лукойл", че се бори за монопол, при положение че е заварил това положение и не ограничава възможността да работят и други рафинерии. Ако не се лъжа 3 или 4 има други такива. Второ, всеки може да внася. Въпрос е на конкурентноспособност и на цени", каза Златев.

На въпрос това монополно положение не поставя ли в зависимост страната Златев каза, че не са монополисти.

 На въпрос дали може да се ангажира със срок, в който ще бъдат поставени новите измервателни устройства в завода, Златев каза, че това ще стане до края на годината.

„Ние никога не сме спирали да изпълняваме наредба № 3, категорично подкрепяме тази наредба и считаме, че тя е абсолютно задължителна за приложение. Нещо повече ние спазихме едногодишния срок, но технологично това не е толкова лесно. Единственият проблем е във времето и ние трябва да довършим, като това ще стане до края на година, и Митницата винаги го е знаела това нещо.

„Лукойл" винаги е изпълнявал всички закони и нямаме нито едни акт, който да говори за данъчно или митническо нарушение. Всичко останало са свободни приказки. Ние ще изпълним всички закони, които трябва", каза Златев. На въпрос дали ще успеят до края на годината да сложат необходимите устройства и на терминала Росенец, където пристигат корабите, генералният директор на „Лукойл" посочи, че от Митницата се уверили, че тази апаратура, която те искат по-рано от три години не може да стане и вече имат някакво друго виждане по въпроса и няма да се строи целия този огромен комплекс.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg