Любомир Кючуков: "Коридор номер осем" за България означава преди всичко комуникации

515
Любомир Кючуков:

Всекидневникът "Гадзета дел Медзоджорно" информира днес подробно за състоялия се вчера в Бари симпозиум с участието на вицепремиера и министър на външните работи на Италия Масимо д'Алема, на вицепремиера на Албания Газменд Окета, на министъра на транспорта на Македония Миле Янакиески и на заместник-министъра на външните работи на България Любомир Кючуков.

Симпозиумът на тема "Коридор номер осем" бе организиран от ръководството на областта Пулия в рамките на традиционното международно изложение "Фиера дел Леванте" в Бари. Изразена бе единодушната позиция в подкрепа на реализирането на проекта, като основен етап от общия процес на интеграция на Балканите с Европа, който преминава през Италия, изтъква всекидневникът. Изданието цитира изказванията на четиримата висши правителствени представители, които използват термина "Балкани" в новия му геополитически смисъл на "Западните Балкани", възприет след присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Албанският вицепремиер Газменд Окета е откроил проекта за коридор номер осем като важен за региона, който желае да бъде част от голямото семейство на ЕС. По думите на Окета коридор номер 8 е важен и за процеса на вътрешна интеграция на Балканите. Албанският вицепремиер подчерта твърдата решимост на Албания да работи в тази насока, отбелязва "Гадзета дел Медзоджорно".

Македонският министър на транспорта Миле Янакиески е посочил, че това е "приоритет за Македония и "мост", който ще стимулира международния обмен, сътрудничеството и развитието на всички нива". Македония развива отношения на добросъседство, а коридор номер осем е в състояние да засили международните връзки и да спомогне за по-добрата интеграция на Македония, посочил Янакиески.

Според заместник външния министър на България Любомир Кючуков, коридор номер осем означава преди всичко комуникации. Това е не само път, железница и електропровод, а една дългосрочна и далновидна цел, защото инфраструктурите означават също така мир, а коридор номер осем означава европейска перспектива, цитира вестникът думите на Кючуков.

След като не успяхме да включим трасето на коридор номер осем сред 30-те приоритетни за финансиране проекти, сега не бива да пропуснем възможността, която предоставят финансовите инструменти на ЕС в предприсъединителната програма за периода 2007-2013 година, смята Масимо д'Алема.

Това е преди всичко задача на страните членки на ЕС и мисията, с която трябва да се нагърбят Италия и България е да отстояват позицията за признаване на приоритетния характер на този избор в полза на интеграцията на тази част от югоизточна Европа.

В речта си Масимо д'Алема засегна и два стратегически проблема извън темата на симпозиума - членството на Турция в ЕС и статута на Косово, отбелязва "Гадзета дел Медзоджорно" .

Най-добрият отговор на онези, които пророкуват война на религиите, ще бъде присъствието в ЕС на една голяма демократична и мюсюлманска страна като Турция, каза италианският първи дипломат.

Той окачестви като "комплексно" постигането на споразумение за Косово. Изглежда твърде комплексно и изискващо усилия постигането на целта, която сме си поставили за Косово -
създаването на условия за независимост. Процесът трябва да се осъществява в рамките на неконфликтност със Сърбия. Важно е да се поддържа открита перспективата за европейска интеграция на Балканите, са цитираните думи на Д'Алема.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg