М. Стоянова: Нормално е всички доходи да се облагат, включително и от лихви

962
М. Стоянова: Нормално е всички доходи да се облагат, включително и от лихви

Ако данъкът върху лихвите отпадне от бюджета, ще трябва да променим и разходната, и приходната му част. Това каза пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, депутат от управляващата партия.

България има ниско данъчно облагане, плосък данък – 10% върху доходите на физическите лица, при тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи.

Данъкът върху лихвите всъщност запълва един пропуск, защото доходите от лихви по депозити само в банките бяха освободени от данъка върху общия доход – това се отнася за физическите лица, защото фирмите и в момента са облагаеми, обясни Менда Стоянова.

Според нея от икономическа гледна точка защита за този данък има – това е плоският данък. Стоянова е категорична, че е нормално всички доходи да се облагат, още повече че доходите от лихви са пасивен доход. Ние облагаме доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, от всякакви източници, а до момента те бяха без такова облагане.

Допълнителен аргумент в тази посока, каза Менда Стоянова, е и това, че България беше единствената страна от ЕС, която няма облагане върху лихвите. Нещо повече – в редица европейски страни данъкът върху лихвите е доста по-висок от ставката за облагане на доходите от труд, заяви Стоянова.

П- думите й Бюджет 2013 г. не е изпълнил прогнозите, че ще бъде „предизборен“ и затова бе определен от много икономисти и политици като скучен.

„Такъв трябва да бъде всеки един бюджет – скучен“, заяви Стоянова.

Всичко по темата Данъкът върху лихвите по депозити

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ангел
# 0
16:10 | 30 October 2012
Менда Стоянова и икономика. Два различни полюса, е има и нещо вярно в това което казва но проблема е че не го разбира, то е така с подсказаните неща не е важно да са 100% верни, важното е да минат.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg