МААЕ одобри безопасността в АЕЦ „Козлодуй“

730
МААЕ одобри безопасността в АЕЦ „Козлодуй“

“България продължава да следва стабилна политика и практика за поддържане на високо ниво на ядрена безопасност в изпълнение на задълженията си по Конвенцията за ядрена безопасност” е заключението на договарящите се страни по конвенцията, направено в рамките на Четвъртия преглед на националните доклади.

На 16 април в централния офис на Международната агенция по атомна енергия във Виена беше представен Националният доклад за изпълнение на задълженията на България в областта на ядрената безопасност в рамките на 4-ия преглед по Конвенцията за ядрена безопасност, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране.

Докладът представи напредъка на страната ни по отношение повишаването на нивото на безопасност на реакторите в АЕЦ ”Козлодуй” след завършване на програмата за модернизация на 5 и 6 блок, изискванията към проекта АЕЦ “Белене” и неговите основни характеристики, приоритетите при безопасното използване на ядрената енергия и основните принципи в развитието на ядрения сектор у нас. Хармонизирането на ядреното законодателство на България с международните изисквания също бе обект на обсъждане с другите страни по конвенцията.

В хода на дискусията по доклада българската страна даде допълнителна информация, свързана с разработването на регулиращи ръководства в ядрената област, готовността на персонала на регулиращия орган за работа по оценката на безопасността на новата ядрена мощност – АЕЦ „Белене“ и защитата на населението при авария.

България бе поздравена за изчерпателното и качествено представяне, както на доклада, така и на отговорите на поставените към него въпроси. Страните, участващи в дискусията, дадоха висока оценка на страната ни относно изпълнението на изискванията по конвенцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg