МАЕ съветва ЕС да пести газ, за да предотврати недостиг през зимата

455
МАЕ съветва ЕС да пести газ, за да предотврати недостиг през зимата

© pixabay

Международната агенция за енергията (МАЕ – IEA) съветва ЕС да намали потреблението на газ, за да избегне празни хранилища и риск от нарушения по веригите за доставки тази зима, предаде DPA.
 
За да се запази задоволително равнище на газ в хранилищата до края на отоплителния сезон, търсенето трябва да бъде намалено с между 9 и 13 на сто спрямо средното през последните пет години, се посочва в доклада на МАЕ за газовия пазар, представен днес в Париж.
 
При ниския приток на втечнен природен газ към Европа това ще осигури запълняемост на газовите хранилища на ниво от 25 до 30 на сто, според доклада.
 
Ако не се намали потреблението на газ и в случай на пълно спиране на доставките от Русия през ноември, то равнищата в хранилищата могат да спаднат до малко под 5 на сто, ако в същото време в ЕС се доставя само малко втечнен природен газ. Това ще увеличи риска от сериозен недостиг в случай на късно застудяване.
 
При висок приток на втечнен природен газ хранилищата ще останат запълнени до малко под 20 на сто, според анализа на МАЕ.
 
"Руската инвазия в Украйна и рязкото понижение на доставките на природен газ за Европа причиняват значителни щети на потребителите, бизнеса и цели икономики не само в Европа, но и в нововъзникващите и развиващите се икономики", заяви директорът за енергийните пазари и безопасността Кейсуке Садамори. 
 
"Перспективите за газовите пазари остават неясни, не на последно място и заради безразсъдното и непредсказуемо поведение на Русия, което разруши репутацията ѝ на надежден партньор. Налице са всички признаци, че пазарите ще останат под сериозен натиск през 2023 г.", добави той.
 
Природният газ в Европа поевтиня до около 1800 долара за 1000 куб. метра
 
Природният газ в Европа поевтиня с 3,34 процента към 9:30 часа българско време днес, показват данните от лондонската борса ICE. Фючърсите за ноември на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при цена от 182,50 евро за мегаватчас или почти 1800 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 190 евро за мегаватчас.
 
Борсата затвори в петък вечер на цена от 188,80 евро за мегаватчас.
 
Данните от борсата показват, че от 28 септември до момента се забелязва тенденция на постепенно поевтиняване на природния газ в Европа. Тогава борсата затвори на цена от 223,06 евро за мегаватчас или около 2180 долара за 1000 куб. метра. Оттогава обаче цените постепенно спадат.
 
БТА припомня, че най-големият ценови пик на водещата европейска газова борса до момента бе отчетен на 26 август - 346,52 евро за мегаватчас - около 3500 долара за 1000 куб. метра.
 
На "Газов хъб Балкан" в сегмента "ден напред" природният газ с ден за доставка за днес е с 3,12 на сто по-евтин (283,33 лева за мегаватчас) спрямо цената с ден за доставка за вчера (292,46 лева за мегаватчас). В сегмента "в рамките на деня" до момента все още не са реализирани сделки. 
 
На българската газова борса също се забелязва подобна тенденция, както и на европейската. Природният газ с ден за доставка 29 септември се продаваше за 369,82 лева за мегаватчас, но оттогава цената постепенно спада.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg