Магистралите „Марица” и „Струма” - сред приоритетите на правителството

737
Магистралите „Марица” и „Струма” - сред приоритетите на правителството

В Министерството на транспорта се проведе работна среща във връзка с дейността на инициативата JASPERS по подготовката на големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране по Оперативна програма „Транспорт” за периода 2007-2013 г., съобщиха от правителствената информационна служба. От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът Меглена Плугчиева, зам.-министрите на транспорта Весела Господинова и на финансите Любомир Дацов, ръководители от Управляващия орган на ОП „Транспорт” и структурите на бенефициентите Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) и Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

От страна на JASPERS на срещата присъства и регионалният мениджър за Югоизточна Европа Норберт Хаан. ГД „Регионална политика” на ЕК бе представлявана от Карстен Расмунсен, зам.-началник на отдела, отговарящ за проектите, финансирани от ЕС в България.

Вицепремиерът Плугчиева потвърди волята на българското правителство да изпълни своите ангажименти към ЕК, поети по отношение на изграждането на големите проекти в транспортния сектор. Тя подчерта, че изграждането на автомагистралите „Струма” и „Марица” е сред основните приоритети на кабинета и се предприемат всички необходими мерки от българска страна за ускоряване на процеса на подготовката им. Вицепремиерът поиска и допълнителна експертна подкрепа за НАПИ, именно за подготовката на тези две автомагистрали, чието изграждане е и европейски приоритет.

Представителите на JASPERS дадоха като положителен пример в България подготовката на проекта за разширение на софийското метро. В резултат на общите усилия на консултантите от JASPERS, управляващия орган на ОП „Транспорт” и бенефициента „Метрополитен” ЕАД, се очаква най-късно до края на месец ноември апликационната форма на проекта да бъде изпратена за официално одобрение в Европейската комисия.

В рамките на срещата бяха дискутирани проблемите, свързани с преструктурирането на НАПИ, както и със забавянето в подготовката на някои водещи инфраструктурни проекти у нас. Карстен Расмусен от ЕК посочи, че ключови моменти в процеса на подготовка на проектите са процедурите, свързани с оценка на въздействието върху околната среда, отчужденията, както и сроковете за издаване на разрешителни от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Същевременно ЕК отдава важно значение на добрите комуникации и близкото сътрудничество между бенефициентите и управляващите органи на отделните оперативни програми.

Зам.-министър Весела Господинова информира участниците в срещата, че до средата на октомври ще бъдат сключени оперативните споразумения между управляващия орган на ОП „Транспорт” и големите бенефициенти – НАПИ и НК „Железопътна инфраструктура”. До края на годината ще бъдат готови апликационните форми за проектите „Електрификация и реконструкция на ж.п. линия Свиленград – турска граница” и „Изграждане на връзка на АМ „Хемус” със Софийски околовръстен път”. Очаква се тръжните процедури за избор на изпълнител и строителен надзор на проекта „Свиленград-турска граница” да бъдат обявени преди края на 2008 г.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg