От хляба трябва да изчезнат съставките със символа "Е", както и други нехарактерни добавки.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при официалното откриване на националната жътвена кампания, което се състоя в полето край Бяла Слатина.

Министър Найденов посочи, че затова освен за млечните и месни продукти, ще има национален стандарт и за хлебните и тестени изделия. По думите му той вече се е договорил с производителите по този въпрос.

Според министъра хлябът трябва да се произвежда от качествено зърно, каквото се жъне днес. Найденов отбеляза, че тази промяна се очаква от потребителите, а и производителите ще се убедят, че ще печелят повече от по-доброто качество.

Той отбеляза, че внесената стратегия за създаване на Национална агенция по безопасност на храните и на агенция за оценка на риска е одобрена от комисията по земеделие на Народното събрание без нито един глас против.

В началото на юни национално проучване на НЦИОМ показа, че 91 процента от българите одобряват предложението да бъде възстановен Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, сиренето и кашкавала.

10 дни по-късно в сила влезе забрана на директора на НВМС д-р Йордан Войнов млечните продукти, които съдържат соев белтък и растителни мазнини да бъдат наричани "млечни".

Източник: БТА