Максималният кредит по "Гаранционен фонд за микрокредитиране" става 50 хил. лв.

1709
Максималният размер на кредита по проект „Гаранционен фонд за микрокредитиране” се увеличава на 50 000 лева, реши Управителният съвет на проекта.

Променя се и минимумът социални изисквания към кредитополучателите - при размер на кредита до 25 000 лева трябва да бъде разкрито поне едно постоянно работно място, а при размер на кредита над 25 000 лева - поне две постоянни работни места, информира пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика.

Действащите срокове за разкриване на работните места остават без промяна – до 6 месеца от датата на първо усвояване на кредита за едно работно място и до 12 месеца за второ. Сключването на два безсрочни трудови договора на 4 часов работен ден се счита за разкриване на едно ново постоянно работно място на пълен работен ден.

Предстои подписване на рамкови договори по проект “Гаранционен фонд за микрокредитиране” между Министерството на труда и социалната политика и две нови банки-партньори - Инвестбанк и Българска пощенска банка, уточни ръководителят на проекта Красимир Христов.

Така банките-партньори стават общо 9. Промените в основните параметри ще влязат в сила, когато бъдат подписани анекси към рамковите договори с всички банки. Очаква се това да стане до края на март 2007 г., добави той.

По проекта досега се отпускаха кредити на стойност до 30 000 лева, като държавата депозира в банките-партньори 100 % парично обезпечение в полза на дребни предприемачи със стартиращ бизнес и 70 % с действащ.
103 са одобрените кредити по проекта от началото на годината, с общ размер 1 799 800 лева. 161 са декларираните нови постоянни работни места.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg