Мърдок напредва в ухажването на семейство Банкрофт в битката си за Дау Джоунс

397
Мърдок напредва в ухажването на семейство Банкрофт в битката си за Дау Джоунс

Рупърт Мърдок напредна в своята кампания по ухажване на фамилията, която управлява компания Дау Джонс (Dow Jones and Co.). Вчера той се срещна лично с основни членове от семейство Банкрофт, за да ги убеди, че в. "Уолстрийт джърнъл" ще продължи дългогодишната си традиция на лидер на пазара под негово ръководство, съобщава АП, цитирана от БТА.

В началото на май семейство Банкрофт отхвърли предложението на Мърдок от 5 млрд. щ. долара (3,71 млрд. евро), но миналия четвъртък то прие да се срещне с него. В изявление семейството отбеляза, че е загрижено преди всичко за редакционната независимост и цялост на изданието "Уолстрийт джърнъл".

Синдикатът, който представлява служителите на Дау Джонс, остро противопоставящи се на предложението на Мърдок, обяви, че е наел финансови съветници да проучат други алтернативи за продажба на компанията.

Дау Джонс отказа да коментира срещата с Мърдок, но "Уолстрийт джърнъл" информира вчера, че диалъг в юридическата компания на Банкрофт в Ню Йорк ще бъде отчасти социален и отчасти с бизнес насоченост.

Мърдок напусна сградата вчера късно вечерта и заяви, че срещата е била дълга и конструктивна, без да се впуска в подробности. Говорител на семейство Банкрофт каза, че "двете страни са провели дълъг диалог", но отказа да даде подробности.

Семейство Банкрофт контролира 64 процента от гласовете в компанията чрез специален вид акции с право на глас и може да блокира всеки опит за изкупуване на компанията. Според изявление на Дау Джонс икономическият дял на фамилията възлиза на 25 процента.

В началото на май Банкрофт обявиха, че имат 52 процента от гласовете на акционерите, за да се противопоставят на офертата на Мърдок, но през последните седмици те смекчиха позицията си.

Предложението на Мърдок включва голяма премия от около 65 процента над цената за акция на Дау Джонс при затравяне на борсовата сесия преди публичното оповестяване на предложението. Само два дни след като Банкрофт първоначално се противопоставиха на тази оферта, бе разпространена новината, че Томсън корп, (Thomson Corp.) ще купи Ройтерс (Reuters Group PLC), което накара Дау Джонс да обмисли как може да се конкурира ефективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg