Масларова: Близо 4 пъти са намалели хората на социално подпомагане

431
Масларова: Близо 4 пъти са намалели хората на социално подпомагане

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се срещна днес в МТСП с представители на Европейската комисия. По време на срещата тя информира, че българското правителство има визия за необходимите действия, които страната следва да предприеме, за да изпълнява приоритетите на обновената Лисабонска стратегия. Министерството на труда и социалната политика участва директно в процеса на изпълнение и отчитане на мерките по Националната програма за реформи, каза министър Масларова.

Пазарът на труда и пенсионната система в България бяха сред основните теми на разговор, информираха от пресцентъра на министерството. Министър Масларова представи резултатите в областта на инвестициите в човешките ресурси в страната. Близо 4 пъти са намалели хората на социално подпомагане, а с 4 пъти са се увеличили средствата за квалификация, преквалификация и образование на кадрите.

Сред основните дейности на МТСП е осъществяването на контрол и повишаването на минималните осигурителни прагове, които през 2008 г. са повишени с 27 процента, а през 2007 г. – с 25 процента, информира Емилия Масларова.

За да имаме стабилна пенсионна система формирахме Сребърен фонд, в който към момента има ½ милиард евро. Министър Масларова допълни, че стимулирането на работата след пенсионна възраст е сред приоритетите на МТСП. Тя каза, че са направени сериозни стъпки по отношение на повишаването на заетостта на работната ръка, повишаването на гъвкавостта на пазара на труда и съчетаването на професионалния и семеен живот.

По време на разговора представителите на ЕК отбелязаха, че през последните няколко години икономическото развитие на България е впечатляващо по отношение на ръста на инвестициите, намаляването на безработицата и повишаването на заетостта.

Снимка:БГНЕС


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...